utorok 25. septembra 2012

Chráňte investície do seminárov I - ALKOHOL

V tejto sérii krátkych článkov sa dočítate o tom, ako ochrániť investície do firemného vzdelávania. Za 20 rokov prednášania som sa stretol s veľkým počtom prípadov, ktoré by mohli efekt zo seminárov znížiť, či úplne zlikvidovať.

Alkohol

Rozhodnite sa, či chcete ľudí vzdelávať, alebo sa zabávať. Firmy sa často pokúšajú spojiť 2 účely naraz. Keď už sa konečne po dlhšom čase všetci stretávame, tak to aj poriadne oslávme...

Toto nebýva dobrý nápad. Posledný víkend som prednášal pre jednu firmu a paralelne s nami tam prebiehalo školenie inej spoločnosti. Čo vám budem hovoriť, tá druhá partia dopadla tak, že ráno upratovačky čistili po chodbách zvratky, niektorých kolegov bolo treba obliekať a táto alkoholická seansa končila posledný deň tým, že mali problém odcestovať domov, lebo by väčšina ešte nafúkala.

Mimochodom, tvrdý alkohol by som neodporúčal firmám ani na spoločenské stretnutia nielen preto, že sa po ňom v poslednom čase aj stmieva, ale tento druh zábavy sa môže manažmentu úplne vymknúť z rúk.

Ak však idete vzdelávať svojich ľudí, tak zaveďte už večer pred akciou úplnú prohibíciu. Tak isto je úplný nezmysel dovoliť ľuďom počas seminára na obed čo i len malé pivo.

Hľadieť popoludní do skleného výrazu v očiach, pokúšať sa vyburcovať ospalých, či ľahostajných ľudí, to patrí k najotrasnejším zážitkom prednášateľa.

Vzdelávanie nemá byť formalita. Pokúšate sa tých ľudí priviesť k nejakej zmene správania sa. Potrebujete, aby vyšli z komfortnej zóny, aby zaútočili na svoje pohodlie a neznalosť. Tu sa nebavíme o tom, že ľudia nemôžu šoférovať kvôli zhoršeným reakciám a istú dobu by nafúkali. Tu hovoríme o tom, že alkohol (a iné drogy) aj v minimálnom množstve spustí v mysli približne na 24 hodín stav, kedy máme výrazne zhoršenú schopnosť učenia sa, nad problémami máme tendenciu mávnuť rukou a ťažšie chápeme súvislosti. Reakcie človeka sa nám môžu javiť normálne, v krvi už nemá ani náznak zvýšených hodnôt alkoholu. Problém je ľudská myseľ. Tá nás zradí, ak sa chceme vzdelávať.

Nemám možnosť tu rozoberať detaily tohoto vedeckého faktu. Ale ak to myslíte so vzdelávaním vážne, neriskujte a zakážte pred, aj počas seminára akýkoľvek alkohol.

Buď dodržiavajte profesionalizmus aj v tejto oblasti, alebo to vôbec nerobte. Ide nakoniec o váš úspech a vaše peniaze...





Foto: © Fotolia.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára